równianie wykładnicze
tyu:
jest równianie wykładnicze
| | 1 | |
4x + 4x−1+4x−2+...= |
| √4x+1 + 2 // pod pierwiastek z prawej: 4x+1 + 2 |
| | 3 | |
i teraz mam problem jak uprościć prawą stronę
| | 4 | | 1 | |
wiem, że |
| i |
| się skrócą, ale nie wiem co zrobić z pierwiastkiem |
| | 3 | | 3 | |
przez pomyłkę w przepisywaniu przyjąłem, że pod pierwiastkiem zamiast
√4x+1 + 2
jest
√4x+1* 2 i wtedy mi wyszedł dobry wynik, ale się zorientowałem po chwili, że pod
pierwiastkiem jest suma a nie iloczyn. Ktoś ma jakiś pomysł?
22 cze 20:46
sushi_ gg6397228:
podnies obustronnie do kwadratu
22 cze 20:48
tyu: wychodzi mi coś takiego
| 16 | | 1 | |
| * 42x = |
| (4x+1 +2 ) |
| 9 | | 9 | |
2
4 * 2
4x = 2
2x+2 +
21
no i nadal nie wiem co zrobić z tą
21
22 cze 21:02
zombi: 22x = t i masz równanie kwadratowe
22 cze 21:06
tyu: aaaaha, dziękuję za pomoc Wam obu
22 cze 21:07
sushi_ gg6397228:
4x+1= √4x+1 +2 / ()2 t= 4x+1
t2=t+2
...
22 cze 21:09