Algebra abstrakcyjna - podstawy, prosze o pomoc.
aatrox: Hej mam takie zadanko i zrobilem je ale nie wiem czy o to tu chodzi i mam problem ze
zrozumieniem homomorfizmu, wyznaczania jego jadra i obrazu nie mogę do konca zrozumiec
twierdzenia.
W zbiorze liczb rzeczywistych R wprowadzamy działanie “◦” zdefiniowane w następujący sposób:
∀a, b ∈ R : a ◦ b =df= a + b − 4
oraz definiujemy następujące odwzorowanie:
f : R ∋ a 7−→ 2a − 4 ∈ R.
a) Udowodnij, że (R, ◦) jest grupą.
b) Czy jest to grupa abelowa?
c) Pokaż, że f jest homomorfizmem grupy (R, ◦) w siebie.
d) Wyznacz jądro homomorfizmu f.
e) Wyznacz obraz homomorfizmu f.
Zeby cos bylo grupa musi byc laczne, posiadac element neutralny i element odwrotny zatem szukam
tych trzech:
Łączność zachodzi gdy:
L =(a◦b)◦c = (a+b−4)◦c = a+b−4+c−4 = a + b + c − 8
P =(b◦c)◦a = (b+c−4)◦a = b+c−4+a−4 = a + b + c − 8 zatem jest laczne L=P
Odrazu przemiennosc machne (aby byla grupa abelowa trzeba sprawdzic)
a ◦ b = b ◦ a => a+b−4 = b+a−4 zatem jest przemienne i jest grupa abelowa( o ile bedzie grupą)
Szukam elementu neutralnego
a◦e=a ===> a◦e−4=a ===> a+e−4=a ====> e = 4 zatem el. = 4
Szukam elementu odwrotnego.
a ◦ b = b ◦ a = e (jest przemienne co sprawdzilem) zatem a ◦ b = e ==> a + b − 4 = 4 => b = 8−a
Zatem dla dowolnego elementu a ∊ R istnieje element odwrotny oznaczony wzorem a−1 = 8−a
Tutaj zaczynaja sie główne schody:
I teraz musze sprawdzic czy ta wyzej funkcja jest homomorfizmem w siebie:
Wg twierdzenia podanego w ksiazce wydaje mi sie ze powinno byc cos takiego
f(a•b) = f(a)•f(b) (ale czy to o to tu chodzi? i czy to jest pelna odpowiedz na ten podpunkt?)
Teraz czy ma jądro
tego w ogole nie rozumiem czy chodzi o to f(x) = 4 (gdzie 4 to element neutralny R' ktory
wczesniej wyrazilem wzial sie stad bo w twierdzneiu mamy R−−>R' . Zatem jadrem sa wszystkie
wartosci ktore po podlozeniu pod x dadza 4? w tym wypadku jadro wyniesie kerf = {4} ?
Z kolei obraz rozumiem wg twierdzenia ze to jest zbior wszystkich wartosci wchodzacych w grupe
i odwzorowanie czyli tutaj obraz to bedzie im = R ?
Bardzo prosze o sprawdzenie mojego rozumowania i w razie bledow o poprawienie i wyjasnienie z
gory bardzo dziekuje za pomoc!
Pozdrawiam
22 cze 20:30
aatrox: I mam pytanie czy moglby ktos podac jakis przyklad homomorfizmu do tego zadanka gryby nie
przechodzil w siebie i jakby wygladala jego rozpiska?
22 cze 20:46