stereometria
didi: Zarzucę zadaniem weekendowym, dla osób szukających czegoś ambitniejszego.

Zadanie samo w sobie jest bardzo ciekawe:
W kulę o promieniu R wpisano walec o możliwie największej objętości. Wyznaczyć stosunek
objętości kuli do objętości tego walca.
7 lis 23:06
psotka:
w zda. trzeba wykorzystać r−k pochodnych !
7 lis 23:31
AROB: | | √3 | |
A mnie wyszło |
| .  |
| | 3 | |
7 lis 23:33
didi: Dokladnie tyle powinno wyjsc, dobra jestes psotka.
7 lis 23:34
AROB: | | R√6 | |
Porównajmy wyniki pośrednie. Ja mam promień walca: r = |
| , wysokość walca : h = |
| | 3 | |
7 lis 23:37
edek: a ja nad tym myślałem i nic nie wykombinowałem
7 lis 23:43
Eta:
Witaj
AROB
| | 3 | |
powinno Ci wyjść |
| = √3
|
| | √3 | |
sprawdź i tak wyjdzie i z Twoich danych

bo mam takie same r i h
7 lis 23:50
AROB: No jasne, I tak wyszło. Dosłownie w ostatnim ułamku zgubiłam "3".
7 lis 23:52
godzio187: kozaki
7 lis 23:53
7 lis 23:54
Eta: 
czyli buty z "cholewką"
Witaj
godzio
7 lis 23:54
godzio187: hejka
Eta
8 lis 00:00
AROB: godzio187, napisz mi, jak u ciebie w szkole wykonuje się odczytywanie monotoniczności
funkcji.
Czy są to przedziały domknięte, czy otwarte? Czy uwzględniacie już to nowe pojęcie "maksymalne
przedziały monotoniczności" ? Widzę, że w nowych zbiorach testów już to pojęcie jest
stosowane.
8 lis 00:01
godzio187: już patrze
8 lis 00:02
godzio187: tego pojęcia chyba nie używaliśmy, przedziały są i takie i takie ale ja mam książke z tamtego
roku ale jednak jest z 2002 r

(Krzysztof Pazdro, Oficyna edukacyjna), a z tego co widziałem
w nowych podręcznikach które mają teraz kl. I to jest wiele rzeczy których tu nie było
8 lis 00:06
AROB: Musiałeś to mieć w kl. I w dziale FUNKCJE, temat : odczytywanie własności funkcji z
wykresu. A jakiego podręcznika używasz?
8 lis 00:11
AROB: Eta, a gdzie wsiąknął Bogdan? Może matury próbne poprawia.
8 lis 00:12
8 lis 00:13
godzio187: a no rzeczywiście mam ten temat
8 lis 00:13
godzio187: no to w takim razie to mieliśmy, przy każdej nowej funkcji : y=√x, y=sinx itd robiliśmy
odczytywanie jeśli o to Ci chodzi i wszystko po kolei określaliśmy(przedziały monotoniczności,
ZW Df Mz, pazystosc itd
8 lis 00:15
AROB: Ale mi chodzi tylko o MONOTONICZNOŚĆ, czy przedziały masz domknięte, czy otwarte? Bo w tej
kwestii powstał ostatnio problem, kiedy to podręczniki zaczęły pisać różnie.
8 lis 00:19
godzio187: zamknięte
8 lis 00:23
AROB: To znaczy domknięte ( nie ma zamkniętych

). I tu jest problem. Jedni piszą otwarte
jedni domknięte, a jak potraktuje ten temat komisja egzaminacyjna na maturze...
Wprowadzono, jak już pisałam, pojęcie "maksymalne przedziały". Jeśli jest ono w poleceniu, to
należy pisać przedziały domknięte, ale gdy go nie ma, to tylko otwarte. To potwierdził mi
kiedyś Bogdan i widzę,że w nowych wydaniach testów już tego używają. Ale temat ciągle mnie
nurtuje, gdyż nie spotkałam nigdzie oficjalnej zmiany w tym temacie, a ja całe życie byłam
uczona i uczyłam innych, że przedziały są tu zawsze OTWARTE.
A
Eta, co na to powiesz?
8 lis 00:34
godzio187: Pan od matmy wspominał o tym że można też napisać otwarte przdziały ale to nie ma zbytnio
różniocy
8 lis 00:36
Godzio: zmieniam się w Godzia samego bo to 187 to raczej do gier nick
8 lis 00:38
AROB: Jak to może nie mieć różnicy! Albo punkt należy do przedziału, albo nie. Przecież to nie może
być obojętne.
8 lis 00:41
Eta:
AROB , no cóż musimy do tego przywyknąć ( na nowo−modę)
Jeżeli w tresci zad. jest: podaj max. przedziały −−− to domknięte
jezeli w treści nie ma słowa max. −−−− to otwarte
Tak bynajmniej ja to pojmuję

Pora powoli do spanka
8 lis 00:42
AROB: Świetny pomysł, że GODZIO. Nawet miałam zamiar zaproponować Ci zdjęcie tego numeru. Mniej
pisania.
8 lis 00:43
Godzio: no wsumie tak ale pkt może nakleżeć do przedziału rosnącego i zarazem do malejącego i co wtedy
?
dobranoc Eta
8 lis 00:44
AROB: Ale, Eta, czy spotkałaś gdzieś taką zasadę na piśmie? Czy tylko z ustnych dociekań?
8 lis 00:45
Eta:
Tak sie domyśam (na mój rozum)
Jak pojawi się Bogdan , to nam dokładnie powie
8 lis 00:48
AROB: Już więcej Was nie męczę. Spokojnej nocy , dobranoc
Wam 
!
8 lis 00:48
Godzio: dobranoc
8 lis 00:52
Eta:
Dobranoc
8 lis 00:55
AS:

Zał: x > 0
h
2 = 4*R
2 − 4*x
2 ⇒ h = 2*
√R2 − x2
V= π*X
2*h = π*x
2*2*
√R2 − x2 = 2*π*x
2*
√R2 − x2
Ponieważ interesuje mnie tylko ekstremum badam kwadrat objętości
V
2 = 4*π
2*(R
2*x
4 − x
6)
(V
2)' = 4*π
2*(4*R
2*x
3 − 6*x
5) = 0 ⇒ 2*x
3*(2*R
2 − 3*x
2) = 0
x = 0 lub 2*R
2 − 3*x
2 = 0 ⇒ x = R*
√2/3
h = 2*
√R2 − 2*R2/3 = 2*R/
√3
| | 4*π*R3 | |
Vw = π*x2*h = π*2*R/3*2*R/√3 = |
| |
| | 3*√3 | |
Vk = 4*π*R
3/3
Szukany stosunek
8 lis 10:41