udowodnij, że... (indukcja?)
Mateusz: Udowodnij, że dla każdego n≥3 i należącego do N: 3n>n*2n
22 cze 20:00
sushi_ gg6397228:
mozna przez pochodna
22 cze 20:08
Mateusz: hmm, a mógłbyś to rozwinąć?
tzn. trzeba najpierw przekształcić na 3n−n*2n>0 i później obliczyć pochodną z 3n−n*2n i
później zależnie od znaku pochodnej to funkcja będzie jakaś tam?
coś takiego kojarzę, że na zajęciach robiliśmy, ale nie wiem czy to tutaj można zastosować, i
nawet jak to tutaj to później co z tego znaku pochodnej możemy wywnioskować?
22 cze 20:16
zombi: albo indukcja
22 cze 20:18
Janek191:
n ≥ 3 i n ∊ ℕ
| | 3n | |
3n > n *2n ⇒ |
| > n ⇒ 1,5n > n |
| | 2n | |
1) n = 3
1,5
3 = 3,375 > 3
2) Zakładamy, że zachodzi nierówność dla k > 3,
czyli 1,5
k > k
Mamy pokazać, że jeżeli nierówność zachodzi dla k, to zachodzi również dla k + 1
Dowód.
1,5
k + 1 = 1,5 *1,5
k > 1,5*k > k + 1 ( bo 0,5 k > 1 dla k > 3 )
Na podstawie indukcji matematycznej nierówność 3
n > n*2
n jest prawdziwa dla
n ≥ 3 i n ∊ℕ
ckd.
22 cze 20:25
sushi_ gg6397228:
f ' >0 to f.rosnąca
3
n > n* 2
n
f(x)= 1,5
n − n
f '(x)=....
22 cze 20:25