ciągi suma
eemila: an=2+2n jest n−tym wyrazem ciągu arytmetycznego. Wyznacz sumę 5 ostatnich wyrazów tego ciągu.
Wyznacz sumę liczb zbioru {222,223,...,444}
Proszę Was o pomoc przy rozwiązaniu powyższych zadanek
22 cze 19:39
sushi_ gg6397228:
pokaż swoje obliczenia
22 cze 19:48
małgosia: ad.1
a1=2+2*1
ad2.
a1=222
r=1
n=?
444=222+(n−1)*1 ⇒ n=223
22 cze 20:15
eemilia : Dobre rozwiązanie?
22 cze 20:44
eemilia : @up
22 cze 21:46
jakubs: " Wyznacz sumę 5 ostatnich wyrazów tego ciągu."
Na pewno ostatnich ?
22 cze 22:09
eemilia : Dokładnie tak było napisane w poleceniu. Upewnilam sie. Proszę o pomoc, bo mam jutro egzamin.
Czy 2 zadanie jest dobrze rozwiązane?
22 cze 22:55
jakubs:
1. Jak 5 ostatnich, to w takim razie jakie są te ostatnie ? Ja tego zadania zrobić nie
potrafię.
2.
22 cze 23:01