oblicz calkę.
Zdesperowana: Jak obliczyc tą calkę ?
∫xcos4xdx ?
próbowałam przez cześci, ale jakoś nic mi to nie daje.
22 cze 19:15
sushi_ gg6397228:
jak bardzo ?
trzeba 2 razy przez cześci
22 cze 19:19
22 cze 19:38
Zdesperowana: ale do pochodne wstawiłaś/wstawiłeś cos4x ,prawda ?
22 cze 19:40
zombi: Bezendu nawias zgubiłeś
| 1 | |
| (4xsin4x + cos4x) + C |
| 16 | |
Btw. ty robiłeś już przelewy na PWr czy po wynikach?
22 cze 19:43
Zdesperowana: jakim cudem wam tak wyszlo?
22 cze 19:44
zombi: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫xcos4xdx = |
| sin4x*x − |
| ∫sin4xdx = |
| sin4x*x − |
| *(− |
| cos4x) = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| 1 | | 1 | |
| sin4x*x + |
| cos4x + C |
| 4 | | 16 | |
22 cze 19:46
Zdesperowana: A okej, dziękuję bardzo
22 cze 19:46
bezendu:
Po wynikach a Ty ?
22 cze 19:56
zombi: Też po wynikach. Na matmę składasz, nie?
22 cze 19:57
bezendu:
Tak, ale nie wiem czy polski zdam więc może moja rekrutacja będzie ale w 2015
22 cze 19:58
zombi: Ja też się boje o polski. A co wybrałeś, Potop czy Wesele?
22 cze 20:02
bezendu: Potop. Jesteś na gadu ?
22 cze 20:07
Dziadek Mróz:
∫udv = uv − ∫vdu
| | ⎧ | u = x dv = cos(4x)dx | |
| ∫xcos(4x)dx = | ⎩ | du = 1dx v = sin(4x)/4 | =
|
| | sin(4x) | | sin(4x) | | xsin(4x) | | 1 | |
= x |
| − ∫ |
| dx = |
| − |
| ∫sin(4x)dx = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | xsin(4x) | | 1 | | cos(4x) | | xsin(4x) | | cos(4x) | |
= |
| − |
| (− |
| ) = |
| + |
| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 16 | |
22 cze 20:33