ciąg geometryczny i arytmetyczny
małgosia: ciąg arytmetyczny i geometryczny
Podaj wartości X oraz Y, dla których sekwencja 2,x,y stanowi fragment (jednocześnie) ciągu
arytmetycznego i geometrycznego?
Jak najprościej i najszybciej rozwiązać to zadanie? Czy mój, poniższy sposób jest prawidłowy, a
otrzymane wyniki (x=2, y=2) są poprawne?
a1=2
a2=x
a3=y
aryt.
r=2−x
a3=2+2r
y=2+(2−x)
y=6−2x
geo
a3=x*q
y=x*q
Będę wdzięczna za waszą pomoc
22 cze 19:08
sushi_ gg6397228:
wzóry na 3 kolejne wyrazu c.arytmetycznego i geometrycznego to ...
22 cze 19:10
małgosia: Dzięki
geo x
2=2y
z geo otrzymałem deltę=0, zatem x=2, a po podstawieniu do równania z aryt. y=2*2−2 daje 2
22 cze 19:22
sushi_ gg6397228:
x2=2(2x−2)
x2−4x+4=0
(x−2)2=0
x=2
22 cze 19:24