pilne
k: w ostrosłupie prawidłowym trojkatnym krawędzie boczne są dwa razy dłuższe od krawędzi podstawy.
Wyznacz sinus kata nachylenia ściany bocznej ostrosłupa do plaszczyzny podstawy
wyznacz długośc krawedzi podstawy tak aby objętośc ostrosłupa wynosiła 2/3 √11
7 lis 22:15
alfa: Tak na szybko liczyłem: sin α = √44/45.
Generalnie to całe zadanie leci z Pitagorasa. Aby obliczyć sinus kąta nachylenia ściany bocznej
do płaszczyzny podstawy, musisz wziąć stosunek wysokości ostrosłupa H do wysokości jego ściany
bocznej hb.
Druga część zadania będzie wyglądała mniej więcej tak:
1/3PpH = 2/3√11 (Pp − pole podstawy, H − wysokość ostrosłupa)
Pp = a2√3/4
Wysokość H można policzyć, jak już wcześniej wspomniałem, z Pitagorasa.
7 lis 22:51