lionowa algebra
golon: niech odwzorowanie liniowe A:V −> W będzie prezentowane przez macierz:
względem baz e
1, e
2, e
3 w przestrzeni V i f
1, f
2 w przestrzeni W ,
Bez posługiwania się macierzami przejścia wyznacz macierz odwzorowania względem baz
e
1, e
1+e
2, e
1+e
2+e
3 oraz f
1, f
1+ f
2
−−−−
czyli tak ?
| | | | | | | |
więc T( e1 )+T( e2 ) = | + | = | |
| | | | |
| | | | | | | | | | | | | |
T( e1 )+T( e2 ) +T( e3 ) = | + | + | = | + | = | |
| | | | | | | |
dobrze ?
22 cze 18:13
golon: up
22 cze 19:46
Krzysiek: źle
mogłeś skorzystać z macierzy przejścia by sobie sprawdzić.
T(e1)=3f2=αf'1+βf'2
gdzie f'1=f1
f'2=f1+f2
czyli 3f2=αf1+β(f1+f2)
α+β=0
β=3
więc α=−3,β=3
zatem T(e1)=−3f1+3(f1+f2)
i pierwsza kolumna to wektor [−3,3]
22 cze 19:52
golon: [−3,3] [−3,4] [−3,5]
macierz przejścia ?
22 cze 20:20
Krzysiek: korzystając z macierz przejścia czyli z tego czego nie miałeś korzystać wyszło mi inaczej...
policzyłeś tak jak wyżej napisałem?
T(e1+e2)=αf1+β(f1+f2)
T(e1+e2)=T(e1)+T(e2)=3f2+f1+4f2=f1+7f2
α+β=1
β=7
α=−6
β=7
[−6,7] −druga kolumna.
trzecią już Sam policz.
22 cze 20:27
golon: ostatnia..
T(e1+e2+e3) = αf1+β(f1+f2)
T(e1+e2+e3)=T(e1)+T(e2)+T(e3)=3f2+f1+7f2+2f1+5f2=3f1+15f2
skąd α+β=3 β=15 więc α=−12 ostatni [−12,15] tak ?
22 cze 20:53
Krzysiek: źle pomyliłeś się z T(e2)=f1+4f2
22 cze 21:10