granica ciągu
qwer: http://scr.hu/0d0m/j9vcr
Mógłby ktoś pomóc w rozwiązaniu tych dwóch granic?
W tym pierwszym myslalem ze moze cos z tego że: sinx/x=1 ? Ale to chyba jest tylko przy x−>0
22 cze 17:37
sushi_ gg6397228:
przepisz tutaj przykłady
22 cze 17:42
qwer: myślałem że tam będzie lepiej widać, ale moge i napisać tutaj:
| | sin(n3+n) | |
1)an= |
| *√n4+1 |
| | (n3+n) | |
| | 1+n2+n4 | | 1+n3 | |
2)bn=( |
| ) do potęgi ( |
| ) |
| | 1+n4 | | 3+n | |
22 cze 17:47
sushi_ gg6397228:
1) sinus jest ograniczony
| | √n4+1 | |
więc wpływ na granicę ma |
| −> ...... |
| | n3+n | |
2) granica z "e"
22 cze 17:48