całka
Ola: Jak policzyć taką całkę: ∫ dx√tgx
22 cze 17:24
sushi_ gg6397228:
co zaproponujesz?
22 cze 17:34
Ola: próbowałam na kilka sposobów, np. podstawienie tgx, ale nie wychodzilo mi, albo tgx
przeksztalcalam ze wzoru sinx/cosx, ale pozniej nie wiedzialam co z tym zrobic, przeszkadza mi
ten pierwiastek
22 cze 17:36
sushi_ gg6397228:
to pokaż, co wychodzi "U" a nie "u"−−> bedzie lepiej widac
22 cze 17:42
sushi_ gg6397228:
i czekasz na gotowca ?
22 cze 18:00
Ola: nie potrafię sobie z tym poradzić, do niczego nie doszłam, dlatego chciałabym żeby ktoś to
rozwiązał
22 cze 18:07
sushi_ gg6397228:
mialas zapisac poczatek; potem trzeba kombinowac: np t= √sinx i zobaczyc co wyjdzie
22 cze 18:11
Ola: | | dx | |
ja miałam tylko tak zapisane że ∫ |
| |
| | | |
22 cze 18:14
sushi_ gg6397228:
i sprawdzamy podstawienia
np: t= sinx ; t=
√sinx
22 cze 18:16
Ola: t = √sinx
t2 = sinx
2tdt = cosx
tylko jak to teraz podstawic skoro w liczniku jest pierwiastek?
22 cze 18:21
sushi_ gg6397228:
a nie uczyli, że trzeba domnożyć licznik i mianownik przez √cos x i juz nie bedzie
pierwiastka w mainowniku
22 cze 18:23
sushi_ gg6397228:
liczniku*
22 cze 18:23