prosze o pomoc:)
sz: Okrąg o równaniu x2 − 6x+ y2 −2y +2 = 0 i prosta x+3y+2=0 przecinają sie w punktach
A,B>Wyznacz długość cięciwy AB tego okręgu
7 lis 22:12
alfa: Rozwiązujesz układ równań:
x2 − 6x + y2 − 2y + 2 = 0
x + 3y + 2 = 0
Otrzymasz dwa punkty: A(1;−1) i B(3,4;−1,8).
Teraz wystarczy skorzystać ze wzoru na długość odcinka o końcach w punktach A i B.
(Odpowiedź: |AB| = 4√10/5)
7 lis 22:25
psotka:
Podam też inny sposób

x
2+y
2−2ax −2ay+c=0 to S(a,b) r
2= a
2+b
2− c
zatem: S( 3,1) r
2= 9+1−2= 8
wyznaczamy odległość S od danej prostej:
| | 3*1+1*3+2I | | 8 | | 4√10 | |
d= |
| = |
| = |
|
|
| | √9+1 | | √10 | | 5 | |
z tw. Pitagorasa
(
12IABI)
2= r
2 − d
2 =8 − 6,4 = 1,6
to: IABI
2= 4*1,6 = 4*16*0,1
| | 8√10 | | 4√10 | |
to IABI = 2*4*√1/10 = |
| = |
| |
| | 10 | | 5 | |
7 lis 23:08
monika:
psotka − nie rozumiem

alfa − wychodzą mi inne punkty

policzyłam współrzędne y punktów A i B i mam 1 i 1,8, czyli
przeciwne. nie wydaje mi się żebym gdzieś pomyliła znak...
14 lis 19:41
marla: jeśli A=<−4,5>, B=[5,6] to roznica A\B jest rowna
12 gru 20:04
ech: jak rozwiązac równanie?
9 mar 21:05
ech: prosze o odpowiedz
9 mar 21:05