przekształcenie liniowe
gol: Przekształcenie liniowe F : R2 → R2 ma w bazie [1;−1]; [2; 1] macierz
1 7
−1 6
. Znajdź macierz
tego przekształcenia w bazie # : [1;−2]; [3;−1].
czyli mnożę macierz razy wektor
1 7 1 −6
−1 6 −1 otrzymuję −7 oraz
1 7 2 mam 9
−1 6 1 4
teraz szukam tych wektorów w bazie #
−6=a+3b => −a = 3b+6
| | −19 | |
−7=−2a−b => −7=6b+12−b=5b+12 => −19=5b => b= |
| => a=−57/5 |
| | 5 | |
+6
a=−27/5
A
1 − pierwsza kolumna macierzy przejścia:
teraz drugi analogicznie i z wyniku tworzę macierz przejścia tak ? dobrze rozumiem to zadanie ?