Równanie różniczkowe
Marcin: Proszę o pomoc w równaniu różniczkowym

t'' − t' −12t = 14te
−3t
próbowałem robić to przy pomocy quasi−wielomianu
t = (Ax+B)e
−3t
t' = Ae
−3t −3(Ax+B)e
−3t
t'' = −3Ae
−3t − 3Ae
−3t + 9Axe
−3t + 9Be
−3t
i porównywać, ale wychodzą mi jakieś sprzeczności
22 cze 17:09
sushi_ gg6397228:
najpierw jednorodne
22 cze 17:12
Krzysiek: po prawej stronie to są 'x' a nie 't'...
a dzieje się tak,że źle przewidujesz rozwiązanie.
musisz sprawdzać jakie wychodzi rozwiązanie równania jednorodnego.
I jak wychodzi sprzeczność to dokładasz 'x'
czyli przewidujesz: t=x(Ax+B)e−3x
22 cze 17:13
Marcin: no z jednorodnego wychodzi: C1e−3t + C2e4t, czyli (Ax+B)e−3t nie zawiera się w
rozwiazaniu z jednorodnego...
22 cze 17:35
Krzysiek: jak A=0 i B=C1 to wtedy się zawiera.
22 cze 19:15