przestrzenie liniowe
gol: Przekształcenie liniowe T:R2−>R3
przeprowadza
[1,1] na [0,1,2] i
[−1,1] na [2,1,0]
jaka jest macierz przekształcenia T względem standardowych baz w R2 i R3 ?
nie rozumiem od czego zacząć ?
22 cze 16:42
WueR:
T(1,1) = [0,1,2], T(−1,1) = [2,1,0].
A nam jest potrzebne:
T(1,0) = ?
T(0,1) = ?
Wskazowka − skorzystac z wlasnosci przeksztalcenia liniowego.
22 cze 16:43
sushi_ gg6397228:
wypisz najpierw bazy w R3
22 cze 16:44
gol: bazy
R3, [1,0,0] [0,1,0] [0,0,1]
R2 =[1,0] [0,1]
T(1,0) czyli mam skorzystać z addytywności i jednorodności
T( (1,1)+(−1,1) ) = [0,1,2] + [2,1,0]. = [2,2,2] oraz
T( (1,1)+(−1,1) )=T( (0,2) )
więc
T( (0,1) ) = [1,1,1] ?
analogicznie z odejmowaniem, tak ?
22 cze 16:50
WueR:
22 cze 17:18