matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szeregi
placek:
n
2
Jak obliczyć sumę szeregu ∑
?
3
n
w sumie na górze jest
∞
, na dole n=3
22 cze 16:26
Krzysiek:
∑
n=0
∞
x
n
=1/(1−x) /()' ∑
n=1
∞
n*x
n−1
=(1/(1−x) )' ∑
n=1
∞
n*x
n
=x*(1/(1−x) )' /()' ∑
n=1
∞
n
2
x
n−1
=... ...
22 cze 16:35