Punkt Przegięcia
Kamil123: Obliczyć punkt przegięcia f(x)= x
√4−x2 nie wiem jak się wziąśc za to
22 cze 16:17
kochanus_niepospolitus:
1) dziedzina funkcji
2) liczymy pochodną (i określamy jej dziedzinę)
3) liczymy drugą pochodną (i określamy jej dziedzinę)
4) wyznaczamy miejsca zerowe drugiej pochodnej (punkty podejrzane o bycie punktami przegięcia)
i teraz dwie możliwości:
5a) liczymy trzecią pochodną i określamy, które z punktów z (4) NIE przyjmują wartości '0' w
trzeciej pochodnej
5b) rysujemy poglądowy wykres drugiej pochodnej (miejsca zerowe −−− i lecimy 'wężykiem') i na
podstawie wykresu określamy, które punkty są faktycznie punktami przegięcia
koooniec
22 cze 16:30
Kamil123: Teraz wiem już jak to zrobic schematem ale zaciołem się na 2 pochodnej
22 cze 17:34
Mila:
f'(x)=
√4−x2+U{−x
2}{
√4−x2=U{4−2x
2}{
√4−x2
| | | | −x | | −4x*√4−x2−(4−2x2)* |
| | | | √4−x2 | |
| |
f"(x)= |
| = |
| | 4−x2 | |
| | −4x*(4−x2)+x*(4−2x2) | |
= |
| = po redukcji w liczniku |
| | (4−x2)*√4−x2 | |
22 cze 20:27