:)
Pi: Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji
f(x)=2(3cos2x+1)2−12(3cos2x+1)+16.
Za 3cos2x+1 podstawiam t
22 cze 15:42
ICSP: 16 = 18 − 2
22 cze 15:43
Pi: A o co chodzi w tym zapisie?
22 cze 15:50
Pi: Chyba trzeba tu wyznaczyć zbiór wartości 3cos2x+1. Tylko nie wiem jak to zrobić.
22 cze 15:51
ICSP: inaczej :
f(x) = 2(3cos2x + 1)2 − 12(3cos2x + 1) + 18 − 2
f(x) = 2 [ (3cos2x + 1)2 − 6(3cos2x + 1) + 9] − 2
f(x) = 2(3cos2x + 1 − 3)2 − 2
f(x) = 2(3cos2x − 2)2 − 2
22 cze 15:52
ICSP: −1 ≤ cosx ≤ 1 //
2
0 ≤ cos
2x ≤ 1 // *3
0 ≤ 3cos
2x ≤ 3 // +1
1 ≤ 3cos
2x + 1 ≤ 4
o to ci chodzi ?
22 cze 15:53
Pi: Tak, dziękuję
22 cze 16:40
Pi: A mam jeszcze pytanie:
−1 ≤ cosx ≤ 1 //2
0 ≤ cos2x ≤ 1 // *3
W tym zapisie podnosimy wszystko do kwadratu. Wiec skąd z −1 powstało 0?
25 cze 13:53
ICSP: a jak twoim zdaniem powinno być ?
25 cze 13:57
pigor: ... , bo
−1≤ cosx ≤1 ⇔ 0≤ |cosx| ≤1 /
2 ⇔ 0≤ cos
2x ≤1 ...
25 cze 14:07
Pi: Faktycznie, dzięki
25 cze 14:08