pigor: ... , problem sprowadza się do znalezienia minimum funkcji
odległości punktu P=(0,4) od punktu styczności A=(x
o,y
o) prostej
stycznej s do paraboli y=f(x)=x
2, a więc szukam równania
prostej stycznej s:
y−yo=f'(xo)(x−xo) ⇔ y−x
o2=2x
o(x−x
o) ⇔
| | |2xo*0−4−xo2| | |
⇔ 2xox−y−xo2=0, wtedy d(xo)= |
| ⇔ |
| | √4xo2+1 | |
| | |−4−xo2| | | 4+xo2 | |
⇔ d(xo)= |
| ⇔ d(xo)= |
| , |
| | √4xo2+1 | | √ 4xo2+1 | |
a więc znajdź sobie teraz samodzielnie
xo=x=? w którym funkcja
| | 4+x2 | |
d czyli d(x)= |
| osiąga minimum d(xo)=yo=? i tyle |
| | √ 4x2+1 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. z parzystości funkcji y=x
2 masz 2 szukane punkty (x
o,y
o)
różniące się tylko znakiem odciętej x
o, . ...