GRANICA
Blue: Oblicz
lim (
√1+x2+x) =

x−>−∞
Błagam o pomoc... chyba źle to wyłączam przed nawias , bo wychodzi mi − ∞,
a powinno wyjść 0 ...
22 cze 13:37
ICSP: podstawienie t = −x
22 cze 13:39
Saizou :
można tak ?
| | 1+x2−x2 | | 1 | | 1 | |
√1+x2+x= |
| = |
| = |
| = |
| | √1+x2−x | | √x2(1/x2+1)−x | | x√1/x2+1−x | |
| 1 | | 1 | |
| = |
| =0 |
| x(√1/x2+1−1) | | ∞*1−1 | |
22 cze 13:44
Blue: CO? Mógłbyś to zapisać?
22 cze 13:44
ICSP: √x2 = |x| = −x gdy x < 0
22 cze 13:53
Mila: ,
Saizou , masz symbol nieoznaczony w ostatniej linijce w mianowniku.
Trzeba zrobić jak radzi ICSP.
22 cze 20:38
Blue: czyli po prostu mogę to zapisać tak: lim (1−x+x) = 0
x−> −∞

?
23 cze 17:26
23 cze 17:35
Blue: Jest tu kto? Jeszcze nie ma wakacji , nie opierdalać się !

Nie no, żartuję
23 cze 17:43
Krzysiek: nie ∞−∞ to symbol nieoznaczony i nie musi zmierzać do zera
Rozwiązanie Saizou jes prawie dobrze tylko skorzystaj jeszcze z tego co napisał ICSP i nie zgub
nawiasu jak Saizou
23 cze 17:48
Blue: ale Saizou ma w mianowniku wyrażenie 0*∞.... czyli tak nie może być...chyba
23 cze 17:54
Blue: sorry −∞*0 ma w mianowniku
23 cze 17:54
Blue: | | 1 | |
a po prostu nie mogę napisać, że to jest |
| ,bo przecież to co pod pierwiastkiem w |
| | ∞+∞ | |
mianowniku zmierza do ∞, bo jest x
2, a za tym jest −x, czyli +∞

?
23 cze 17:57
Blue: 
23 cze 18:02
Blue: Odpowie ktoś?
23 cze 18:17
zawodus: Chyba wszyscy poszli na mecz
23 cze 18:17
Blue: Powiesz mi czy moje ostatnie rozważania są słuszne

?
23 cze 18:20
Blue: Proszęęęę

Założyłam sobie dzisiaj , że kończę ten dział i muszę to zrobić ;>
23 cze 18:21
Blue: eh.... kiedy się wreszcie te mecze skończą...
23 cze 18:38
zawodus: może tak...
lim
x → −∞ (
√1+x2+x)={t=−x}=lim
t →+∞ (
√1+t2−t)=
| | (√1+t2+t) | |
limt→+∞ (√1+t2−t) |
| = |
| | (√1+t2+t) | |
| | 1 | | 1 | |
limt→+∞ |
| = |
| =0 |
| | (√1+t2+t) | | +∞ | |
mam nadzieję, że nie ma literówki
23 cze 18:39
Blue: no to właśnie o tym pisałam w moim 5 poście od dołu

Czyli może tak być ... dzięki

23 cze 18:43