jaki to ciąg i wyraz ogólny
xyz: mam kłopot z zapewne prostym przykładem
jaki to ciąg i jaki ma wyraz ogólny
−8,9,−10,11,−12..
7 lis 21:45
xyz: ?
7 lis 21:54
xyz:
7 lis 21:58
Nikka: to raczej dwa ciągi −8,−10,−12,... i 9,11,13,...
7 lis 22:02
xyz: jak to zpisać? Polecenie jest znajdz wzor na wyraz ogolny dla ciagu
7 lis 22:05
alfa: Wzór ogólny danego ciągu:
an = (−1)(n+1) * n
Nie jest to ciąg arytmetyczny ani geometryczny. Jest on nierosnący i niemalejący.
7 lis 22:05
xyz: jak do tego dojść?
7 lis 22:06
xyz: wzór nie pasuje..
7 lis 22:07
alfa: Obliczyć się tego jako tako nie da. To trzeba po prostu zauważyć. W tym ciągu widać, że
wyrazami są >tak jakby< kolejne liczby całkowite z tym, że co drugi jest z minusem. Można
zatem wysnuć wniosek, że każdy z tych wyrazów jest pomnożony przez −1 do jakiejś potęgi i
potęga ta jest uzależniona od parzystości (lub nieparzystości) wyrazu.
7 lis 22:10
alfa: Pasuje...
Dla przykładu:
a8 = (−1)9 * 8 = −8
a9 = (−1)10 * 9 = 9
itd.
7 lis 22:11
xyz: dziękuję bardzo, mam nadzieję że komuś jeszcze się to przyda
7 lis 22:12
xyz:

Dziękuje
7 lis 22:13
psotka:
alfa 
......... znasz może
Basię ?
Bardo na Nią czekamy
7 lis 22:14
alfa: Basi nie znam, aczkolwiek z chęcią się z nią zapoznam.
7 lis 22:17
psotka:
7 lis 22:19