Eksponenta zespolona
K.K.: Dowieść, ze eksponenta zespolona dana wzorem ez nie zeruje się dla każdego Z należącego do
liczb zespolonych.
Proszę o pomoc.
22 cze 13:34
Godzio:
Może tak:
e
z = e
x + iy = e
x * e
iy
e
x ≠ 0
e
iy = cos(y) + i * sin(y)
Ale nie istnieje taki y, dla którego jednocześnie cos(y) = sin(y) = 0 bo
| | π | |
cos(y) = 0 ⇔ y = |
| + kπ |
| | 2 | |
sin(y) = 0 ⇔ y = kπ
| | π | |
i { kπ : k ∊ Z } ∩ { |
| + kπ : k ∊ Z } = ∅ |
| | 2 | |
22 cze 13:45
K.K.: Dzięki wielkie.
22 cze 17:12