Ekstrema globalne funkcji na zadanym obszarze.
Kali: Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji f(x,y) = 2x2−y2 na obszarze D
ograniczonym nierównościami x2+y2≤4, x≥0.
Z góry dziękuję za pomoc
22 cze 12:50
kochanus_niepospolitus:
szukasz ekstremów lokalnych tej funkcji dwóch zmiennych ... sprawdzasz czy leżą w badanym
obszarze ... jeżeli nie −−− to szukasz maksymalnych/minimalnych punktów na obrzeżach obszaru D
Analogicznie do tego jak się szukało dla funkcji 1−zmiennej
22 cze 13:06
Kali: Mam jedynie problem z wyznaczeniem brzegów obszaru D: z zadania będzie to na pewno prosta x=0,
y∊<−2,2>, natomiast drugi brzeg to połowa koła leżąca po dodatniej stronie osi X. Czy jeśli
wezmę po prostu równanie tego koła 2x2+y2=9 ograniczone y∊<−2,2> to czy to będzie
poprawne założenie?
22 cze 13:13
Kali: ?
22 cze 14:42
miecio: ?
22 cze 14:45
Kali: Nieważne, już wiem.
Właściwe równanie tego koła to x2+y2=4 ( P(0,0) r=2 ), można to wywnioskować z
nierówności ograniczającej obszar D (x2+y2≤4).
____________________
x2+y2=4
x2= 4 − y2
|x|= √4 − y2
Ponieważ z założeń w zadaniu mamy x≥0, to wartość bezwzględną można opuścić bez zmiany znaku
x= √4 − y2
Następnie obliczone x podstawia się do równania f(x,y) = 2x2−y2 otrzymując funkcję jednej
zmiennej y.
Na końcu oblicza się wartość tej funkcji na brzegach przedziału y∊<−2,2> czyli f(−2) i f(2).
Wybiera się najmniejszą i największą wartość ze wszystkich dotąd policzonych − są to ekstrema
globalne tej funkcji. Koniec.
22 cze 18:39
Kali: Zapomniałam dodać że po wstawieniu x= √4 − y2 do równania f(x,y) = 2x2−y2 trzeba
obliczyć z tego pochodną, później porównać ją do 0 i z wartości y która wyjdzie wyliczyć f(y).
22 cze 18:49