prawdopodobienstwo wylosowanie kul bialych
Kaja: Z urny zawierającej 5 białych, 4 czarne i 3 niebieskie kule, losujemy jedna kule a nastepnie
zwracamy ja do urny i dokladamy jeszcze trzy kule tego koloru co wylosowana kula. Z nowego
zestawu kul w urnie losujemy dwie kule. Jakie jest prawdopodobienstwo ze obie wylosowane kule
sa biale?
22 cze 12:50
kochanus_niepospolitus:
no to lecimy:
| | 5 | | 8 | | 7 | |
P(B+2B) = |
| * |
| * |
| = ... |
| | 12 | | 15 | | 14 | |
| | 4 | | 5 | | 4 | |
P(C+2B) = |
| * |
| * |
| = ... |
| | 12 | | 15 | | 14 | |
| | 3 | | 5 | | 4 | |
P(N+2B) = |
| * |
| * |
| = ... |
| | 12 | | 15 | | 14 | |
P(A) = P(B+2B) + P(C+2B) + P(N+2B) = ....
22 cze 13:09