pochodne
pawel: pochodne sin2 x, cos2 x , tg2 x jak je wyliczyc ?
22 cze 12:36
WueR:
[f(g(x))]' = f'(g(x)) * g'(x)
22 cze 12:43
pawel: dzieki, myslalem, ze tutaj jakos specjalnie bedzie
22 cze 12:46
pawel: ale z tego tez nie wiem, to bedzie:
f(x) = sin x
g(x) = sin x ?
w sensie sin(sin x ) = sin2 x ?
22 cze 12:47
Dziadek Mróz:
1.
y = sin
2(x)
y = u
2 u = sin(x)
y' = [u
2]' = 2u * u' = (1) ...
u' = [sin(x)]' = cos(x)
... (1) = 2sin(x) * cos(x) = 2sin(x)cos(x)
2. i 3. analogicznie plus:
3. gdybyś nie znał pochodnej z tg(x)
| | sin2(x) | |
y = tg2(x) = |
| |
| | cos2(x) | |
22 cze 12:55
pawel: Chwila to bedzie wzor na (f*g)' gdzie f i g = sin x
22 cze 12:56
pawel: ok dzieki, zaraz sam sprobuje
22 cze 12:57
pawel: jest wszystko w odp. mam tak samo , dzieki
22 cze 13:03