pole figur płaskich.
wikiii : Krótsza przekątna równoległoboku ma długość 12 cm i tworzy z jednym z boków tego równoległoboku
kąt o mierze 30* . Kąt ostry tego równoległoboku ma miarę 60* oblicz pole tego równo
równoległoboku.
alfa:

Kąt BDC ma miarę 30 stopni. Kąty BAD i BCD są równe i mają miarę 60 stopni. Możemy zatem
obliczyć kąt DBC. Będzie to kąt prosty. Odcinek BD ma długość 12.
Długość odcinka CD możemy obliczyć korzystając z zależności trygonometrycznych.
CD = 12 / cos 30 = 8
√3
Pola trójkątów ABD i BCD są takie same, gdyż trójkąty te są przystające.
Pole równoległoboku to 2 pola trójkąta ABD.
Pole trójkąta ABD obliczymy ze wzoru: P = 1/2*ab*sin α
P = 2 * (1/2 * 12 * 8
√3 * 1/2) = 48
√3