Uzasadnij związek między kątami trójkąta
nika: Uzasadnij, że jeśli α, β, γ to miary kątów w trójkącie, to zachodzi związek
tg α + tg β + tg γ = tg α * tg β * tg γ
22 cze 11:00
Godzio:
Niech α = a, β = b, γ = c (dla łatwiejszej pisowni)
| sina | | sinb | | sinc | |
| + |
| + |
| = |
| cosa | | cosb | | cosc | |
| | sinacosb + sinbcosa | | sinc | |
= |
| + |
| = |
| | cosacosb | | cosc | |
| | sin(a + b) * cosc + sinc * cosa * cosb | |
= |
| = |
| | cosacosbcosc | |
sin(a + b) = sin(180 − c) = sinc
| | sinc * cosc + sinc * cosa * cosb | |
= |
| = |
| | cosacosbcosc | |
| | sinc * (cosc + cos(a) * cos(b) | |
= |
| |
| | cosacosbcosc | |
cosc = cos(180 − (a + b)) = − cos(a + b) = − cosacob + sinasinb
| | sincsinasinb | |
= |
| = tga * tgb * tgc |
| | cosacosbcosc | |
22 cze 11:53