ekstrema
Kamil: Wyznaczyć ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności

y=(ln
2x− 5lnx+6)x
2
22 cze 10:47
WueR:
A problem w czym?
22 cze 11:31
Kamil: Przyrównuje do zera pozbywam się x
2 i mam równanie ln
2X −5lnx +6=0 i nie wiem co dalej
22 cze 12:40
Kamil: ln
2x−5lnx=−6 i co dalej
22 cze 12:41
WueR:
Pozbywam sie? Tzn?
y = 0 ⇔ x2 = 0 LUB ln2x−5lnx+6 = 0
22 cze 12:42
Kamil: dzielę równanie obustronnie przez x2
22 cze 13:35
ICSP: a nie trzeba najpierw policzyć pochodnej ?
22 cze 13:36
Kamil: Z treści polecenia to jest już nasza pochodna
22 cze 16:10
ICSP: z dziedziny dostajemy x> 0. Wystarczy zatem rozwiązać równanie:
ln2x − 5lnx + 6 = 0
Podstawiając t = lnx , t ∊R dostajemy równanie :
t2 − 5t + 6 = 0
22 cze 16:27