różnica
Mats: Jak obliczyć różnicę r ciągu arytmetycznego o wyrazie ogólnym an = 5n+3
7 lis 21:09
damorka: obliczasz a
n+1 a potem różnicę a
n+1 − a
n
7 lis 21:11
Mats: Acha tak tez myslałem ale nie byłem pewien dzięki
7 lis 21:13
damorka: nmzc
7 lis 21:13
Mats: A czekaj jeszcze mam skorzystac z tego wzoru an+1 = an + r bo z tego to chyba nie bo jak
obliczyc an+1 jak nie mam r a moze z tego wzoru skorzystac an = a1+(n−1)r
7 lis 21:16
Mats: A nie juz wiem podstawiam za n n+1 i różnica r = −5 nie myle się
7 lis 21:24
Nikka: raczej 5
7 lis 21:30
Mats: Faktycznie pomyliłem znaki ok dzięki
7 lis 21:39