Jak udowodnic ?
5-latek :

Wykazac ze w izometrii obrazem polplaszcyzny jest polplaszcyzna .
Prosze tu mi pomoc .
Obrazem krawedzi w izometrii bedzie ta sama krawedz a co z obszarem nad krawedzia l?
21 cze 22:19
5-latek: Nie mam tego dowodu w ksiazce , a jest mi potrzebny do przeprowadzenia dowodu ze obrazem kąta
wypuklego w izometrii jest kąt wypukly
21 cze 22:30
Janek191:
Patrz: Geometria dla klasy I technikum Zofia Krygowska Janina Maroszkowa
s. 122 − 134 PZWS wyd. III
Tw.. 16.1
c) Symetria Sa przekształca wzajemnie jednoznacznie każdą z półpłaszczyzn
o krawędzi a na uzupełniającą ją półpłaszczyznę.
Tw. 17.1
Izometria zachowuje współliniowość punktów, ich uporządkowanie na prostej
i wypukłość figury.
22 cze 21:46
5-latek: Moze tu chodzi o to ze kazdy punkt polplaszcyzny przeksztalca sie w izometrii na ten sam puntk
Wiec bedzie to przeksztalcenie tozsamosciowe . A przeksztalcenie tozsamosciowe tez jest
izometria /
22 cze 21:49
Janek191:
Raczej chodzi o symetrię osiową.
22 cze 21:53
5-latek: Przepraszam Janek ale nie widzialem Twojego wpisu .Oczywiscie dziekuje CI za wpis

Ja sie ucze z ksiazki W Janowski Geometria do klasy 1 technikum (1970r) ale wydania byly
chyba do 1978r .
tam na razie poznalem tylko takie twierdzenie ze izometria to takie przeksztalcenie w ktorym
odleglosc obrazoe jakichkolwiek dwoch punktow jest rowna odleglosci tych punktow
Symetrie osiowe i srodkowe beda pozniej . Wiec dziekujac jeszce raz poproszse PW lub MIle
jeszce o pomoc
22 cze 22:02
Mila:
Najlepiej te dowody podane u Z. Krygowskiej. Może Janek napisze jak to jest podane w
dowodzie tw.17.1
WŁASNOŚCI IZOMETRII.
1)Obrazem prostej jest prosta.
2)Obrazem odcinka jest odcinek.
3)Obrazem figury wypukłej jest figura wypukła.
4)Obrazem koła jest koło.
5)Obrazem wnętrza i zewnętrza danej figury jest wnętrze i zewnętrze danej figury.
22 cze 22:34
Mila:
Może jutro coś wymyślę.
22 cze 22:36
5-latek: Dobrze
Milu
22 cze 23:46
5-latek: Milu na razie nic konktretnrgo nie wymyslilem .
odpuszcam sobie ten dowod i przechodze dalej
23 cze 20:05
Mila:

Obrazem kąta wypukłego w izometrii jest kąt wypukły
Niech kąt ABC będzie dowolnym kątem wypukłym.
Niech punkty A',B',C' będą obrazami odpowiednio punktów A,B,C w izometrii.
Wtedy ∡A'B'C' jest obrazem ∡ABC w tej izometrii.
A'B'=AB
B'C'=BC
A'C'=AC ⇔ΔA'B'C' jest przystający do ΔABC , więc w szczególności
∡A'B'C'≡∡ABC , a kąt ABC z założenia wypukły, stąd
∡A'B'C' jest katem wypukłym.
23 cze 20:51
5-latek: Podziekowania sliczne . Zaraz to sobie zapisuje

.
Wiesz
Milu zeby bylo smieszniej to wlasnie musze najpierw udowodnic ze obrazem
polplaszcyzny w izometrii jest polplaszcyzna aby udowodnic ze obrazem kata wypuklego w
izoometrii jest kat wypukly .
23 cze 21:21
5-latek:

Pewnie to bedzie jakis prosty dowod na to tak ja na to ze dwie proste przecinajace sie
przeksztalcaja sie na dwie proste przecinajace sie A dowod jest taki ;
Niech obrazami prostych a i b przecinajacych sie w punkcie O beda odpowiednio proste a' b'
POniewaz punkt O nalezy do prostej a wiec jesgo obraaz O' nalezy do prostej a'
Podobnie punkt O; ley nma prostej b' bo punkt O lezy na prostej b wiec proste a' b'
przecinaja sie w punkcie O'
Z tego autor wysuwa dwa wnioski
1. Jezeli dwie polproste maja wspolny poczatek to ich obrazy maja rowniez wspolny poczatek
2. Jezeli odcinek i prosta maja wspolny punkt to ich obrazy maja rowniez wspolny punkt
23 cze 21:33
Mila:
Zabrałeś się za sformalizowaną geometrię, gdzie ciągle się coś dowodzi, zamiast rozwiązywać
zadania.
To jest matematyka, ale najpierw należy nauczyć młodzież rachunków.
Tak było z geometrią Prof. Krygowskiej, potem absolwenci LO nie umieli rozwiązywać trójkątów,
bryłówek.
23 cze 21:47
5-latek:

A teraz CI napisze jak prof. Janowski udowadnia to ze obrazem kata wypuklego jestkąt wypukly
Poniewaz kąt wypukly jest wspolna zcescia dwoch polplaszcyzn a wspolne punkty dwoch figur
przeksztalcaja sie na wspolne punkty obrazo wtych figur wiec kąt wypukly przeksztalca sie
na kąt wypukly przy czym wierzchoek pierwszego odwzorowuje sie na wierzcholek drugiego .
Prawda ze prosty dowod ?
23 cze 21:48
Mila:
Należałoby zapytać ucznia , który dowód jest bardziej zrozumiały.
Różnie można patrzeć.
23 cze 21:52
5-latek: Z ktorejs ksiazki albo Janowskiego albo Krygowskiej sie uczylem (po prostu nie pamietam ale
chyba Krygowskiej bo moj brat wspominal cos o seledynowej okladce )
Zadania do tego paragrafu sa takie (fakt tu trzeba duzo udowadniac )
zadanie nr 54.
Na dowolnych prostych a i b obieramy odpowiednio punty A i B PO obranych stronach tych punktow
odkaldaamy na prostych odcinki rownych dlugosci
Wykazac ze tak okreslone przeksztalcenie prostej a na prosta b jest izometria
Zadanie nr 55. Udowodnic ze jezeli dwie polproste maja ten sam zwrot to ich obrazy w izometrii
maja rowniez ten sam zwrot
Zadanie nr 56. Udowodnic ze jesli 3 punkty nie sa wspolliniowe to ich obrazy w izometrii
rowniez nie sa wspolliniowe .
ZAdanie enr 57. TO wlasnie o polplaszcyznach
Zadanie nr 58 . Wykazac ze w izometrii wnetrze trojkata przeksztalca sie na wnetrze
odpowiedniego trojkata
Zadnie 59. Wykazac ze nie istnieje izometria przekszatlcajaca kwadrat na trojkat .
i zadanie nr 60. Wykonano zdjecie slonca w poludnie i po zachodzie . . Zdjecia zostaly wykonane
tym samym aparatem i powiekszone w ten sam sposob . Dlaczego obrazy tarxczy slonecznej nie sa
izometryczne miedzy soba .
23 cze 22:07
5-latek: Milu post z 20:48 napisalem gdy nie widzialem Twojego postu 20:47.
Terz do przerobienia [C[symetria osiowa . Os symetrii figury , Symetralna odcinka .Osie
symetrii linii prostej, Przeksztalcenie odcinka przez zlozenie symetrii na odcinek przystajacy
23 cze 22:12
5-latek: To proponujesz [Milu]] odpuscic te dowody ?
23 cze 22:40
Mila:
Masz wiedzieć, że są. Kiedyś wrócisz do nich w razie potrzeby.
24 cze 17:43
5-latek: Dobrze. tak zrobie
24 cze 19:45