Wzajemne połozenie dwoch prostych
tabita33: Mam podane dwie proste
l
1 : x=1+t
y=2−t
z=3
l
2: x=−1−2s
y=2s
z=1
Mam zbadać ich wzajemne położenie i odległość.
Wyszło mi się proste są równoległe i teraz mam problem jak obliczyć odległość miedzy innymi.
Proszę o pomoc
21 cze 21:09
ICSP: A(1 ;2 ;3) ∊ l1
Skorzystaj ze wzory na odległość punktu od prostej.
d(A ; l2) = ...
21 cze 21:10
tabita33: tylko jak jest ten wzor to tam jest ze to jest I P1 P2 x v I przez I v I to to v to jest ten
wektor od l2 czyli ( −1,0,1) ?
21 cze 22:58
tabita33: tzn (−2,2,0) xD
21 cze 23:03
ICSP:
21 cze 23:05
tabita33: Dzięki piękne
21 cze 23:12