sekwencje i podzbiory
małgosia: ile kombinacji można utworzyć z liter zawartych w zbiorze {a,b,c,d}?
Całe polecenie brzmi: Dany jest zbiór {a,b,c,d}. Wypisz wszystkie sekwencje odpowiadające V34
oraz wszystkie podzbiory odpowiadające C34
Z moich obliczeń wynika, że:
V34=24
C34=4
Proszę powiedzcie mi jak prawidłowo wypisać wszystkie możliwości, w zależności od wyniku z
sekwencji lub podzbioru? Kiedy kolejność liter ma znaczenie, a kiedy nie?
Wypisałam wszystkie możliwości, ale wciąż brakuje mi aby "dociągnąć" do 24.
a b c d ab ac ad bc bd cd abc abd cbd dca abcd
Czy jeśli z podzbioru otrzymam liczbę np. 4 to wystarczy jeśli wypiszę takie możliwości:
ab bc abc abcd?
Ponadto, czy to prawda, że podzbiory podaję w klamrach {}, a sekwencje w nawiasach ()?
21 cze 20:55
sushi_ gg6397228:
sekwencje
abc, acb, bca, bac, cba, cab
wypisuj dalej
21 cze 21:02
PW: W mówieniu o kombinatoryce (prawdopodobieństwie) zauważam idiotyczną tendencję do tworzenia
nazewnictwa − co autor, to inne wymyśla określenia na rzeczy już dawno nazwane. Po co u diabła
jakieś "sekwencje" (może tłumaczyć na własna ręka z angielski)? To się po polsku nazywa
"ciąg", a tradycyjnie w nauce prawdopodobieństwa przyjęło się mówić o wariacjach (z
powtórzeniami lub bez powtórzeń).
A już polecenie "wypisz wszystkie sekwencje odpowiadające V34 oraz wszystkie podzbiory
odpowiadające C34" to zupełne kuriozum − chyba prowadzącemu zajęcia idzie o to, żeby zamącić
w głowach, żeby nikt nie rozumiał o co idzie, co zresztą widać po pytaniu małgosi. Możesz
mu to powiedzieć.
21 cze 21:35
Eta:
21 cze 21:39
małgosia: widzę, że w twoim sposobie występują powtórzenia? czy są one dozwolone zarówno dla sekwencji i
podzbiorów?
czy jest jakiś schemat, który ułatwi wypisywanie, tak aby nie pomylić się lub nie pominąć
jakiejś kombinacji?
Wciąż nie poznałam odpowiedzi na moje 2 ostatnie pytania z pierwszego postu

Proszę o
wyjaśnienie
21 cze 21:40
sushi_ gg6397228:
co oznacza zapis V34 ?
21 cze 21:42
małgosia: Zgadzam się z Tobą PW, niemniej prowadzący zajęcia jest kretynem, który zeruje zadanie jeśli
wstawi się średnik zamiast przecinka lub tak jak w tym zadaniu, zwraca uwagę, czy kombinacje
są w klamrach czy w nawiasach.
21 cze 21:43
małgosia: sushi V
34 oznacza "sekwencję", gdzie k=3 oraz n=4
21 cze 21:45
Mila:
Teraz jest moda, aby wykładać po angielsku.
Bardzo mnie irytuje takie zaśmiecanie języka, czy nasze wnuki, prawnuki będą mówiły po polsku?
21 cze 21:46
sushi_ gg6397228:
to są wariacje bez powtórzeń−> czyli wybierasz 3 elementy z 4−ech, kolejność istotna
21 cze 21:47
Eta:
Hehe
Mila 
...... "nasze wnuki, prawnuki"?...zapewne
wyjadą z kraju
21 cze 21:49
małgosia: @sushi
skoro bez powtórzeń i kolejność jest istotna to w jaki sposób mam wypisać aż 24 możliwości,
skoro aż tyle ich nie istnieje, dobrze mówię? czy to błąd w poleceniu, czy po prostu mam
wypisać tyle ile jest maksymalnie możliwe?
21 cze 21:50
sushi_ gg6397228:
istnieja
zamiast a,b,c,d weź 1,2,3,4 i wypisz wszystkie liczby 3cyfrowe i różnych cyfrach
21 cze 21:53
PW: Symbol (zupełnie zbędny) C
34 oznacza − jeśli dobrze pamiętam − liczbę wszystkich
3−elementowych podzbiorów zbioru 4−elementowego.
Po polsku − do koszyka zawierającego elementy a, b, c , d wsadził łapę i wyciągnął trzy z nich.
Wszystkie możliwości − wszystkie trójelementowe podzbiory − to:
(1) {a,b,c}, {a,b,d}, {a,c,d}, {b,c,d}.
Jest ich 4, zgodnie z wzorem
Trzeba zwrócić uwagę (raz w życiu), że kolejność wypisywania elementów w podzbiorach nie ma
znaczenia, równie dobrze można zamiast (1) napisać:
(2) {b,c,a}, {d,a,b}, {c,d,a}, {c,b,d}.
(1) i (2) to zapis tych samych podzbiorów zbioru {a,b,c,d}. − kolejność wypisywania nie ma
znaczenia, oba zapisy mówią o tych samych czterech podzbiorach. Jedynie wrodzona człowiekowi
skłonność do porządkowania podpowiada sposób (1) − mniej możliwości pomyłki. Konieczne są
klamry "{ }", bo takie dwie klamry oznaczają zbiór − między klamrami wypisuje się w dowolnej
kolejności elementy zbioru.
Takie 3 − elementowe podzbiory zbioru 4−elementowego nazywa się powszechnie 3−elementowymi
kombinacjami ze zbioru 4−elementowego.
21 cze 21:59
Mila:
Wariacje bez powtórzeń.
V34=4*3*2=24
{a,b,c} masz 3!=6 możliwości
{a,b,d} masz 3!=6 możliwości
{b,c,d} masz 3! =6 możliwości
{a,c,d} masz 3! =6 możliwości
Razem 24 ciągi 3 wyrazowe ze zbioru czterech elementów
21 cze 21:59
Eta:
{(abc),(acb),(abd),(adb),(acd), (adc)
(bac) ............
(cab)...............
(dab)........ }
6*4=24
21 cze 22:00
Eta:
Znów "tłok"
21 cze 22:01
Metis: Eta , Mila , PW − sama elita
21 cze 22:02
Eta:

.... bo
nudy, nudy, nudy .... wakacje tuż , tuż
21 cze 22:03
Metis: Tylko tydzień

Jakieś szczególne plany ?
21 cze 22:05
PW: Rozśmieszę Cię − operacja zaćmy.
21 cze 22:08
małgosia: Dziękuję. Zaczynam już rozumieć. Czyli literka k określa ilo−znakowe zbiory muszę wypisać,
prawda?
Czyli dla takiego "podzbioru" C
24 muszę wypisać 6 kombinacji 2−znakowych:
ab ac ad bc bd cd
Czy błędem będzie jeśli np. w odpowiedzi podam zarówno ab oraz ba?
21 cze 22:08
Metis: o chol to nie zazdroszczę.
(Mogę pocieszyć Cię że mam wadę +3 tylko na jednym oku
21 cze 22:12
Eta:
Ejj
PW 
nie ma się z czego śmiać!
Zdrowia życzę
21 cze 22:13
PW: Tak, to błąd.
{a, b} i {b, a}
to ten sam zbiór, nie można go liczyć (wypisywać) dwukrotnie.
Natomiast to co piszesz:
ab ac bc bd cd
(bez klamerek i przecinków) będzie ocenione źle −nie wiadomo co to jest − ani to zbiory, ani
ciągi (sekwencje).
21 cze 22:15
małgosia: Super. Dziękuję Wam

Z waszą pomocą zdam poniedziałkowy egzamin
21 cze 22:15
PW: Eta, dzięki. mam nadzieję, że po wakacjach jeszcze się "zobaczymy" na forum.
21 cze 22:16
Mila:
PW, prywatnie, czy w państwowej służbie zdrowia? Podobno długo się czeka na termin.
21 cze 22:16
Eta:
Musi tak być, bo kto będzie pisać ..... "elaboraty" ?
21 cze 22:17
małgosia: Spokojnie. Jeszcze na wakacjach się spotkamy, bo piszę analizę we wrześniu

Pytanie już na
sam koniec. Zapamiętałam o przecinkach, ale jak to jest z klamerkami i nawiasami? podzbiory
podaję w klamrach {}, a sekwencje w nawiasach ()?
21 cze 22:18
Mila:
I ciekawe rozważania.

na pocieszenie.
21 cze 22:19
Eta:
tak
21 cze 22:19