matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo xyz: Witam serdecznie, Mam ogromną prośbę o podanie samych wyników do poniższych zadań. Wiem, że proszę o wiele, jednak zadania z prawdopodobieństwa są ciężkie do sprawdzenia i nie mam pojęcia czy je dobrze rozwiązuje... To dla mnie bardzo ważne, z góry dziękuję 1. Rzucamy dwiema monetami. Oblicz prawdopodobieństwo, że przynajmniej raz otrzymamy orła. 2. Oblicz prawdopodobieństwo wygrania głównej nagrody w Dużym Lotku, gdy losuje się 6 liczb z 49. 3. Spośród cyfr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 losujemy bez zwracania trzy cyfry i tworzymy z nich liczbę trzycyfrową, w kolejności losowania od rzędu setek zaczynając. Jakie jest prawdopodobieństwo, że utworzona wylosowana liczba będzie nieparzysta? 4.W pudełku jest 6 białych i 14 czarnych kul. Losujemy jednocześnie 3 kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród trójki wylosowanych kul jest co najmniej 1 biała kula. 5. Dziesięć osób, w tym osoby A i B ustawiło się losowo w kolejce do kina. Oblicz prawdopodobieństwo, że: a) dwie osoby A i B będą stały obok siebie b) pomiędzy osobami A i B będą stały dokładnie 3 osoby. 6.Spośród liczb 1, 2, , ... , 19 losujemy jednocześnie 3 liczby. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ich suma będzie liczba nieparzystą? 7. Na peronie dworca kolejowego czekało na pociąg 8 osób. Nadjechał skład złożony z 10 ponumerowanych wagonów. Pasażerowie wsiadali do losowo wybranego wagonu. Jakie jest prawdopodobieństwo, że każdy z nich znalazł się w innym wagonie? 8.Mamy dwie loterie: a) zawiera 20 losów, z których dwa wygrywają b) zawiera 40 losów, z których cztery wygrywają. W której loterii jest większe prawdopodobieństwo kupienia przynajmniej 1 losu wygrywającego, gdy kupimy 2 losy. 9.Z talii kart (52 szt.) losujemy jednocześnie 2 karty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będzie to 2 figury lub 2 karty czerwone. 10. Rzucamy jednocześnie 5 kostkami do gry. Obliczyć prawdopodobieństwo, że: a) na każdej kostce wypadnie inna liczba oczek, b) na każdej kostce wypadnie dokładnie to samo, c) 6 oczek wypadnie co najmniej na jednej kostce 11. W pudełku znajduje się 7 detali. W tym 3 wadliwe. Losujemy bez zwracania 5 szt. Oblicz prawdopodobieństwo., że spośród wylosowanych detali, 2 detale są wadliwe. 12. Wybieramy dowolny dzień stycznia 2009 roku. Jakie jest prawdopodobieństwo, że; a) wybrany dzień będzie dniem świątecznym? b) Wybrany dzień będzie dniem powszednim? 13. Z urny, w której znajdują się 4 kule białe i 3 czarne, losujemy bez zwracania dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: a) obie wylosowane kule będą białe, b) dokładnie jedna z wylosowanych kul będzie biała. 14.W urnie znajduje się 7 kul białych i 5 czarnych. Losujemy cztery kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych kul są: a) dokładnie trzy białe, b) wszystkie kule tego samego koloru, c) co najmniej jedna biała. 15. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w rzucie dwoma sześciennymi kostkami do gry otrzymamy sumę 8.
21 cze 19:48
Kaja:
 5 
15.

36 
21 cze 19:52
jakubs: " czy je dobrze rozwiązuje" Napisz swoje rozwiązania, to ktoś sprawdzi emotka
21 cze 19:56
Kaja:

nawias
7
nawias
nawias
3
nawias
nawias
5
nawias
nawias
1
nawias

14. a)

nawias
12
nawias
nawias
4
nawias

nawias
7
nawias
nawias
4
nawias

nawias
5
nawias
nawias
4
nawias

+

b)

nawias
12
nawias
nawias
4
nawias

nawias
5
nawias
nawias
4
nawias

c) 1−

nawias
12
nawias
nawias
4
nawias

21 cze 19:56
Kaja:

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

13. a)

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias
nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

b)

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

21 cze 19:58
Kaja:

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias
nawias
4
nawias
nawias
3
nawias

11.

nawias
7
nawias
nawias
5
nawias

21 cze 20:00
Kaja:

nawias
14
nawias
nawias
3
nawias

4. 1−

nawias
20
nawias
nawias
3
nawias

21 cze 20:02
Kaja:
 3 
1.

4 
21 cze 20:03
Kaja:
 1 
5. a)

5 
 2 
b)

15 
21 cze 20:06
sushi_ gg6397228: i chyba czeka na resztę gotowców
21 cze 21:35
Eta: Łap się ... su...
21 cze 21:37
xyz: Czy same wyniki są gotowcami ? Jak mam inaczej sprawdzić czy dobrze liczę? ehh... Dziękuję Kaja za pomoc emotka Jakby ktoś był w stanie rozwiązać resztę to będę wdzięczny.
22 cze 00:27
jakubs: Już pisałem, napisz swoje rozwiązania i ktoś sprawdzi. Czekasz na gotowca i tyle emotka
22 cze 00:28
Maslanek: Ta, z rozwiązaniami jest prościej Bo nie chce mi się liczyć, ale tak by było łatwiej czytać
22 cze 00:28
xyz: Mogę prosić o sprawdzenie ? 5. Dziesięć osób, w tym osoby A i B ustawiło się losowo w kolejce do kina. Oblicz prawdopodobieństwo, że: a) dwie osoby A i B będą stały obok siebie b) pomiędzy osobami A i B będą stały dokładnie 3 osoby. Według mnie wygląda to tak:
 1 
1)

5 
b)
2!*3!*5! 

10! 
22 cze 21:08
xyz: 6.Spośród liczb 1, 2, , ... , 19 losujemy jednocześnie 3 liczby. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ich suma będzie liczba nieparzystą? Suma liczb będzie nieparzysta jeśli: 2 są parzyste i trzecia jest nieparzysta albo jak wszystkie są nieparzyste W podanych liczbach jest 10 nieparzystych i 9 parzystych
nawias
9
nawias
nawias
2
nawias

nawias
10
nawias
nawias
1
nawias