Oblicz pochodną funkcji: f(x)=2x^{3}e^{x}
sysiab: Oblicz pochodną funkcji: f(x)=2x3ex
Rozwiąż równanie różniczkowe 2y'=xy.
21 cze 19:31
JL: zmienne rozdzielone
21 cze 19:56
sysiab: bardzo proszę o rozwiazanie krok po kroku jeśli to możliwe − z góry dziękuję
21 cze 20:07
JL: dy przez y równa się 0.5xdx
21 cze 20:36
5-latek: Co do pochodnej to musisz skorzystac z e wzoru na iloczyn podochodnej gdzie f=2x3 i g= ex
wiec teraz nbioe powinno byc problemu
21 cze 20:42
sysiab: więc pochodna −> f'(x)=6x2ex+2x3ex
21 cze 20:49
5-latek: tak i po wylaczeniu wspolnego czynnika ex mozna to tez zapisac tak f'(x)=ex(2x3+6x2)
21 cze 20:58
JL: tak
21 cze 20:59
sysiab: bardzo dziękuję za pomoc− chciałam się upewnić czy mam poprawnie rozwiazane
21 cze 22:11
Mila:
2y'=xy ⇔
e
x2 4+C=y
y=e
x2 4*e
C
y=c
1*e
x2 4
21 cze 22:46