Kongurencja
Ada: Rozwiąż następujący układ kongurencji:
| ⎧ | x≡4 (mod 5) | |
| ⎨ | x≡5 (mod 7) |
|
| ⎩ | x≡4 (mod 11) | |
Jaka jest najmniejsza liczba naturalna spełniająca ten układ?
21 cze 17:24
Mila:
(1) x=4( mod 5) ⇔
(1.1) x=5k+4, k∊C, podstawiam za x do drugiej kongruencji
(2) 5k+4=5 (mod7) /−4
5k=1 (mod7) /*3
15k=3 (mod7)⇔
1k=3 (mod7)⇔k=7m+3, m∊C
podstawiam do (1.1)
x=5*(7m+3)+4
(2.2) x=35m+19
podstawiam za x do trzeciej kongruencji
35m+19=4 (mod 11)
33m+2m+8=4(mod 11)
2m=−4+11 (mod 11)
2m=7(mod11) /*17
34m=119 (mod11)
1m=9 (mod 11)
m=11n+9, n∊C
podstawiam do (2.2)
x=35*(11n+9)+19
x=35*11n+334
334 szukana liczba
334:5=66*5+4
334:7=47*7+5
334:11=30*11+4
==============
21 cze 18:49
Mila:
Może Godzio ( jest ekspertem w tej dziedzinie) , rozwiąże innym sposobem, ale nie widzę ,
aby był teraz na forum.
21 cze 19:13