Indukcja
Kasia: Udowodnij indukcję, że jeśli a
0 = 1 oraz a
1 = 3 oraz zachodzi zależność rekurencyjna a
n+1
| | an2 | |
= |
| , to dla dowolnego n∊N zachodzi: an = 3n |
| | an−1 | |
diana7: Dla n=0 i n=1 zależność jest oczywista. Załóżmy zatem, że dla wszystkich n∊N, nie większych od
pewnej liczby k∊N (k≥1) dana zależność zachodzi. Wtedy w szczególności mamy:
a
k−1=3
k−1
a
k=3
k
Korzystając z powyższych równości dla n=k+1 otrzymujemy:
| | ak2 | | 32k | |
ak+1= |
| = |
| =3k+1. |
| | ak−1 | | 3k−1 | |
Udowodniliśmy zależność dla n=k+1, zatem zachodzi ona dla dowolnej liczby n∊N.