trygonometria, oblicz
ela: Oblicz (2sinα−3cosα)/(4sinα+cosα) jeżeli tgα=3
21 cze 17:15
Janek191:
| 2 sin α − 3 cos α | |
| = |
| 4 sin α + cos α | |
| | 2 tg α − 3 | | 2*3 − 3 | | 3 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 4 tg α + 1 | | 4*3 + 1 | | 13 | |
21 cze 17:52
ela: Dziękuję Ci śliczne, a czy moglabym opis jak to po kolei wykonac?
21 cze 18:17
krystek: Dzielisz licznik i mianownik przez cosα
21 cze 18:20
ela: Aaa dzięki
21 cze 18:34
Eta:
2 sposób
| | sinα | |
tgα= |
| =3 ⇒ sinα=3cosα , cosα≠0 |
| | cosα | |
| | 2*3cosα−3cosα | | 3cosα | | 3 | |
W= |
| = |
| = |
| |
| | 4*3cosα+cosα | | 13cosα | | 13 | |
21 cze 18:36