calka
student: zamień kolejność całkowania w całce, proszę o pomoc
2 3x
∫dx ∫f(x,y)dy
0 2
x
(1 calka od 0 do 2)
(2 calka od 2
x do 3
x)
D={0≤x≤2, 2
x≤y≤3
x
D
1={ ≤x≤ , 1≤y≤4
D
2={ ≤x≤ , 4≤y≤9
Podzieliłem na 2 obszary, ale nie wiem jak ogranicza x, jak zamienić y=2
x, żeby wyliczyć x?
21 cze 17:02
student:
21 cze 17:06
student: D1 na dole, D2 górna cześć
21 cze 17:07
student: up.
21 cze 17:16
Mila:
| | ln(y) | |
y=2x stąd ln(y)=x*ln(2), x= |
| |
| | ln(2) | |
2
2=4
| | ln(y) | |
y=3x stąd ln(y)=x*ln(3), x= |
| |
| | ln(3) | |
3
2=9
| | ln(y) | | ln(y) | |
1≤y≤4 w jednej całce , |
| ≤x≤ |
| |
| | ln(3) | | ln(2) | |
| | ln(y) | |
4≤y≤9 w drugiej całce, |
| ≤x≤2 |
| | ln(3) | |
21 cze 17:18
student: super


możesz podać jeszcze wzór na ln, który był potrzebny, a ja go nie kojarzę
21 cze 17:24
student: .
21 cze 17:29
student: możesz napisać ten wzór z którego wyznaczyłeś/łaś x ?
21 cze 17:34
student: dobra chyba znalazłem i wyszło proszę o potwierdzenie:
2
x=y /ln
ln2
x=lny
xln2=lny /:ln2
21 cze 17:40
Mila:
y=2x logarytmujemy obustronnie
ln(y)=ln(2x)⇔
ln(y)=x ln(2) [ln(ab)=b* ln(a) ]
21 cze 17:41
student: jeszcze pytanie:
lne(|x|) to jest x lub −x(bo moduł) ?
21 cze 17:55
student: lne|x|
21 cze 17:56
student: a mam do obliczenia y=e
|x|
lny = lne
|x|
lny= |x|lne
|x|=lny
lny=x lub −x, bo chyba tak nie wolno robić...
21 cze 18:05
student: chociaż chyba można tak zrobić
21 cze 18:17
student: jeszcze jak możesz odp to bd naprawdę usatysfakcjonowany
21 cze 18:28
Mila:
ln(e|x|)=|x|
Jeśli nie masz ograniczeń w treści ( co do znaku x) zadania to korzystasz z definicji wartości
bezwzględnej.
21 cze 18:33
student: podobne zadanie do wcześniejszego:
calka od −1 do 2 dx calka od −−3 do e|x|
tutaj trzeba podzielić na 3 obszary?
21 cze 18:38
student: D1={−3≤x≤−lny, −1≤y≤0
D2={−3≤x≤lny, 0≤y≤2
jednak na 2 dobrze?
21 cze 18:45
student:
21 cze 18:47
Mila:
y=e|x|
e|−1|=e
e2
Chcesz mieć obszary normalne względem OX, czy OY ( tzn. zmienić granice całkowania?)
21 cze 19:04
Mila:
Będę za godzinę.
21 cze 19:14
student: zmienic kolejnosc calkowania w całce:
∫dx ∫f(x,y)dy
1 calka od −1 do 2
2 calka od −3 do e|x|
21 cze 19:15
student: okej na pewno odczytam
21 cze 19:16
Mila:
Jakie masz propozycje?
21 cze 21:24
student: takie jak wyżej napisałem, ale nie wiem czy to jest poprawnie
21 cze 21:26
student:
D1={−3≤x≤−lny, −1≤y≤0
D2={−3≤x≤lny, 0≤y≤2
21 cze 21:26
student: dobra jeszcze raz zrobilem i mi wyszlo:
D1={ −1≤x≤−ln(y), −3≤y≤1
D2={ 0≤x≤ln(y), −3≤y≤1
21 cze 21:32
Mila:
Np.
3 obszary:
1) 1≤y≤e
−1≤x≤−ln(y)
2)1≤y≤e2
ln(y)≤x≤2
3) prostokąt, to sam ustal
21 cze 21:37
student: y=e|x| /ln
lny=lne|x|
|x|={ x gdy x≥o, −x gdy x<0
lny=x
−lny=x
jednak wybieram 1 opcje:
D1={−3≤x≤−lny, −1≤y≤0
D2={−3≤x≤lny, 0≤y≤2
dobrze?
21 cze 21:38
Mila:
Oblicz całkę na dwa sposoby, a nawet 3, bo taka podwójna całka to pole tego obszaru.
21 cze 21:39
student: 1≤y≤e
y=1
y=e nie pasuje bo mamy max do 2
21 cze 21:45
student: a jednak pasuje
21 cze 21:52
Mila:
No, nie , miałeś podane:
−3≤y≤e|X|
−1≤x≤2
Poprowadź prostą y=1 i odetnij prostokąt, u góry masz dwa obszary. Czerwone kropki to
y=e|−1|=e
i
y=e|2|=e2
Czy narysować jeszcze raz?
Masz odpowiedź do zadania?
21 cze 21:53
student: już rozumiem całe zadanie
| | 1 | |
e|−1|=e cały czas wydawało mi się ze to jest |
| ślepy bylem modułu nie widziałem |
| | e | |
już widzę 3 obszary:
D
1= {−1≤x≤−lny, 1≤y≤e
D
2={ 0≤x≤2, 1≤y≤e
2
D
3={ −3≤x≤1, −1≤y≤2
odpowiedzi brak, bo to zadanie z kolokwium bardzo dziękuję za pomoc
21 cze 22:01
student: D2={ lny≤x≤2, 1≤y≤e2
21 cze 22:03
student: D3={ −1≤x≤2, −3≤y≤1
ah te literówki
21 cze 22:05
Mila:
Trzeci popraw.
I licz całkę.
21 cze 22:06
Mila:
Teraz dobrze. Jeszcze jestem, to podaj wynik.
Ja też miałam rozbieżności w rachunkach , bo w części zadania dałam krzywą y=2|x|.
21 cze 22:08
student: nie trzeba liczyć całki, trzeba tylko zamienić kolejność całkowania i narysować obszar, ale to
już udało się zrobić więc koniec

jeszcze raz dziękuję
21 cze 22:15
Mila:
No to miło.
21 cze 22:18