statystyka opisowa
Marcin: Grupie małżenstw zadano pytanie ile jest dzieci w waszej rodzinie? Wyniki badan przedstawiono
na diagramie.
a) oblicz srednia liczbe dzieci w rodzinie. wynik podaj w zaokragleniu do jednosci
b) ile rodzin sposrod badanej grupy ma wiecej dzieci niz ich przecietna liczba? Oblicz, ile
procent z dokładnością do 0.1% stanowią te rodziny w badanej grupie
liczba rodzin − liczba dzieci w rodzinie
200 − 0
300 − 1
450 − 2
200 − 3
100 − 4
50 − 5
21 cze 16:43
Janek191:
a)
| | 200*0 + 300*1 + 450*2 + 200*3 + 100*4 + 50*5 | |
śr = |
| = |
| | 200 + 300 +450 + 200 + 100 + 50 | |
| | 300 + 900 + 600 + 400 + 250 | | 2 450 | |
= |
| = |
| ≈ 1,88 ≈ 2 |
| | 1 300 | | 1 300 | |
b) 200 + 100 + 50 = 350
| 350 | |
| ≈ 0,269 = 26,9 % |
| 1 300 | |
21 cze 17:28
Ola:
9 kwi 21:12