wektory
zadanie: Znajdz wszystkie wartosci i wektory wlasne przeksztalcenia liniowego F: M
2x2→M
2x2
okreslonego wzorem F(m)=m
T.
Czy przeksztalcenie to jest odwracalne?
t
2−(a+d)t+ad−bc=0
dalej nie wiem
moge prosic o pomoc?
21 cze 16:17
WueR:
A to rownanie to skad?
Znajdz najpierw baze przeksztalcenia.
21 cze 16:19
WueR:
Przepraszam, nie baze tylko oczywiscie macierz F.
21 cze 16:20
21 cze 16:33
WueR:
Niemozliwe.
21 cze 16:38
WueR:
dimM2x2 = 4
A tak w ogole, to co i gdzie studiujesz?
21 cze 16:42
zadanie: matematyke
21 cze 16:47
WueR:
Macierz w bazach standardowych:
1 0 0 0
0 0 1 0
0 1 0 0
0 0 0 1
21 cze 16:55
zadanie: licze wartosci wlasne:
1−t 0 0 0
0 0−t 1 0
0 1 0−t 0
0 0 0 1−t
t=−1 oraz t=1
dla wartosci wlasnej t=−1 wektor wlasny to (0,−z,z,0)=z(0,−1,1,0)
dla wartosci wlasnej t=1 wektor wlasny to
x−dowolne (0=0)
−y+z=0 /:(−1)→y−z=0→y=z
y−z=0
t−dowolne (0=0)
czyli (x,z,z,t)=...... czy dobrze?
21 cze 17:36
zadanie: przeksztalcenie to jest odwracalne bo wyznacznik macierzy tego przeksztalcenia jest rowny −1≠0
21 cze 17:43
zadanie: dobrze?
21 cze 19:42
zadanie: ?
21 cze 21:04
WueR:
No, mozna powiedziec, ze dobrze. Odnioslbym sie jedynie do samego zapisu.
Wektory wlasne odpowiadajace wartosci wlasnej t=−1 maja postac (0,−z,z,0), gdzie z∊R\{0},
wektory wlasne odpowiadajace t=1 to (x,z,z,t), gdzie x,z,t∊R, nie wszystkie jednoczesnie rowne
zeru.
21 cze 21:15
WueR:
Aha, jedynie nie jestem pewien co do tego dowodu odwracalnosci. Jest jakies tw. mowiace, ze
przeksztalcenie jest odwracalne jesli wyznacznik jego macierzy jest rozny od zera?
21 cze 21:32
zadanie: przeksztalcenie T jest odwracalne wtedy i tylko wtedy gdy det(m(T))≠0.
czyli jezeli jest rowne zero to nie jest odwracalne
w tym przypadku jest ≠0 wiec jest odwracalne
21 cze 21:45