Wykaż, że dla x∊(-2,3)...
today: | | |2x+4| | | x−3 | |
Wykaż, że dla x∊(−2,3) liczba a = |
| − 3 |
| jest równa 4. |
| | 2x+4 | | |x−3| | |
7 lis 20:11
alfa: Liczymy miejsca zerowe wyrażeń podmodułowych (−2 i 3). Na osi OX rysujemy pomocnicze proste
2x+4 i x−3. Wtedy widać, że dla przedziału (−2;3) wykres 2x+4 będzie nad osią OX, a wykres
x−3 pod osią OX. Zatem 2x+4 opuścimy bez zmiany znaku, a x−3 ze zmianą znaku.
(2x+4)/(2x+4) − 3 * −(x−3)/(x−3) = 1 − 3 * (−1) = 4.
cnd.
7 lis 20:43
today: Dzięki wielkie za dobre objaśnienie tego zadanka

Pozdrawiam
7 lis 22:13