macierz
zadanie: Dane sa wektory v1=[1, 0, 1, 1] i v2=[1,1,0,0]. Znajdz przeksztalcenia liniowe A: R4→R3 i
B:R4→R3, dla ktorych A(v1)=B(v1)=[1,1,0], A(v2)=B(v2)=[2,2,1] i przy tym rzad A wynosi
2, zas rzad B wynosi 3. Zapisz znalezione przeksztalcenia przy pomocy macierzy.
dim(imA)=r(A)=2
dim(imB)=r(B)=3
wydaje mi sie, ze mozna podac kilka przykladow
jakies podpowiedzi?
21 cze 15:40
WueR:
A(v1)=[1,1,0], A(v2)=[2,2,1], rA=2, czyli tutaj obrazem A musi byc plaszczyzna rozpieta przez
te wektory i przechodzaca przez poczatek ukladu, jadrem musi byc prosta. Ja chyba od tego bym
zaczal.
21 cze 16:17
zadanie: ta macierz bedzie postaci 3x4
21 cze 16:50
WueR:
Wymiaru, tak.
21 cze 16:52
zadanie: np.
1 2 0 3
A= 1 2 0 3
0 1 0 0
?
21 cze 17:03
WueR:
No a jakie te przeksztalcenia?
21 cze 17:07
zadanie: wydaje mi sie, ze moze byc kilka przykladow tych przeksztalcen
czy po prostu beda jednoznacznie wyznaczone?
21 cze 17:14
WueR:
No ale nawet jak bedzie kilka, to w poleceniu przeciez i tak masz napisane: "znalezc". Wiec ja
przynajmniej postaralbym sie je znalezc. Czy bedzie jedno czy wiecej − nie wiem, sam nie
rozwiazywalem tego zadania.
21 cze 17:27
zadanie: no bo za bardzo nie wiem jak je wyznaczyc
21 cze 17:37