trygonometria
matma: Dany jest trapez prostokątny o dłuższej podstawie 10, krótszej 6 i wysokości 4. Oblicz miary
kątów jakie przekątne tego trapezu tworzą z jego podstawami.
Bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję
21 cze 14:38
5-latek:
21 cze 14:54
matma: no wiesz tyle to ja wiedziałam

chodzi mi o to jak policzyć miary kątów jakie przekątne tego
trapezu tworzą z jego podstawami
21 cze 19:30
Eta:
| | 4 | |
tgα= |
| =0,6666 ⇒ α≈ ...... odczytaj z tablic |
| | 6 | |
| | 4 | |
tgβ= |
| =0,4 ⇒ β≈ ...... odczytaj z tablic |
| | 10 | |
21 cze 19:47
5-latek: No wiesz
matma moze i wiedzialas ale tego rysunku nie zrobilas

Widziez tu trojkaty prostokatne ?
21 cze 20:30
Metis: @
5−latek po prostu ktoś tu czekał na gotowca
21 cze 20:32
5-latek: Mysle ze tak .
No ale poczekajmy moze sie odezwie i powie ze ma juz zrobione
21 cze 20:36