Oblicz całkę
ania: całka x3 √x2 −1 dx
21 cze 14:20
ICSP: t = √x2 − 1
21 cze 14:24
ania: zrobiłam takie podstawienie, ale co z x3?
21 cze 14:29
ICSP: x3 = x * x2
21 cze 14:30
pigor: ..., np. tak : niech
√x2−1=t i t>0 ⇒
x2−1=t2 ⇒
⇒
x2=t2+1 i 2xdx=2tdt ⇒
xdx=xdt, wtedy
∫ x3√ x2−1dx= ∫ x
2 √ x2−1 xdx= ∫(t
2+1)t*tdt= ∫(t
4+t
2)dt=
=
15t
5+
13t
3+C=
115 t
3(3t
2+5)+C=
=
115 (x
2−1)
√x2−1(3(x
2−1)+5)+C=
115 (x2−1)√x2−1(3x2+2)+C. ...
21 cze 14:34
ania: czyli wyjdzie mi x
2=t
2 −1
x=
√t2−1
dt=dx/2
21 cze 14:36
pigor: ..., szkoda mojego czasu tu i teraz , a więc idę na grilla i piwko ...
21 cze 14:45
ICSP: masz już gotowe rozwiązanie.
21 cze 14:52