Geometria analityczna proste prostopadłe
Jacek: Treść zadania:
Przez punkt A(2;−5) poprowadzić prostą prostopadłą do prostej x/2 + y/3 = 1
Rozwiązałem to zadanie, ale nie jestem pewien poprawności mojego rozwiązania.
Mam prostą x/2 + y/3 = 1, przekształcam sobie ją do postaci y = ax + b
Czyli: y = −3/2x + 3
Żeby proste były prostopadłe względem siebie musi być spełniony warunek a1*a2 = −1
a1 prostej y = −3/2x + 3 będzie równe −3/2
Y−y(P) = − 1/a1 * [X −x(P)]
Y −(−5) = −1 * −(2/3) * (X − 2)
Y + 5 = 2/3 * (X−2)
Y = 2/3X − 4/3 − 5
Y= 2/3X −4/3 − 15/3
Y = 2/3X − 19/3
Sprawdzenie: a1 * a2 = −3/2 * 2/3 = −6/6 = −1
Czy wszystko jest dobrze rozwiązane w tym zadaniu?
21 cze 13:21
zawodus: Muszę kupić specjalne okulary, żeby to zrozumieć

wynik ok, zatem rachunki raczej też
21 cze 13:33
jakubs: Dobrze
21 cze 13:38
Jacek: Ciesze się, że zgadzacie się z moim rozwiązaniem które rzeczywiście nie jest do końca jasne.
Teraz przeanalizowałem całość i doszedłem do wniosku, że można to było prościej i klarowniej
rozwiązać.
Dane:
Punkt A(2;−5)
Prosta x/2 + y/3 = 1
Przekształcam równanie prostej do postaci y = ax + b
x/2 + y/3 = 1
y/3 = 1 − x/2 −−−> obustronnie mnoże razy 3
y = 1/3 − 3/2x => y = −3/2x + 3 −−−> stąd wiem już, że mój współczynnik kierunkowy a
1 = −3/2
Równanie ogólne szukanej prostej: y = a
2x + b
Warunek prostopadłości prostych: a
1 * a
2 = −1
Więc po przekształceniu: a
2 = −1/a
1 = −1 * (−2/3) = 2/3
Równanie prostej prostopadłej do prostej y = −3/2x + 3 ma postać y = 2/3x + b
Moją ostatnia niewiadomą jest wyraz wolny b. Aby go obliczyć musimy podstawić współrzędne
naszego punktu A(2;−5), ponieważ szukamy prostej prostopadłej do prostej y = −3/2x + 3 oraz
przechodzącej przez punkt A(2;−5), więc:
y = 2/3x + b => −5 = 2/3 * 2 + b => −15/3 − 4/3 = b => b = −19/3
Zatem nasza szukana prosta ma równanie: y = 2/3x − 19/3
Sprawdzenie: a
1 * a
2 = −3/2 * 2/3 = −6/6 = −1
Teraz jest według mnie odrobinę jaśniej rozwiązane..
21 cze 14:56
5-latek: | | x | | y | |
A wiesz jaka to jest postac tego rownania prostej |
| + |
| =1? |
| | 2 | | 3 | |
21 cze 14:58
Jacek: Oczywiście jest to równanie odcinkowe prostej, nie wiem do czego zmierzasz pewnie jest jakiś
prostszy sposób na rozwiązanie tego zadania, nie wiem nie zagłębiałem się w temat rozwiązałem
jak umiałem i ciesze się, że jest poprawnie..
21 cze 15:32
Mila:
Inny sposób:
k: 3x+2y−6=0 postać ogólna równania danej prostej
m: 2x−3y+C=0 prosta m⊥k
Wyznaczamy C:
2*2−3*(−5)+C=0⇔C=−19
m: 2x−3y−19=0 równanie szukanej prostej , m⊥k i A=(2,−5)∊m
================================================
21 cze 16:33