matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
senior:
całka
x
∫sin
2
dx
2
jak wyliczyc? Pomocy
21 cze 12:48
senior:
up
21 cze 12:55
pigor:
..., np. tak : ponieważ cos2x= cos
2
x−sin
2
x= 1−2sin
2
x ⇒
2sin
2
x= 1−cos2x
, więc tu ∫sin
2
1
2
x dx=
1
2
∫2sin
2
1
2
x dx=
1
2
∫(1−cosx)dx=
1
2
(x−sinx)+C
.
21 cze 12:59
senior:
Dzięki!
21 cze 13:15