Całki nieoznaczone
Całka: Witam męczę się już dosyć długo z policzeniem następujących całek:
a) ∫ x*3√1−3x2 dx
b)∫ sinx cosx +2 dx
c)∫ x−1(x−2)*(x2+2x+6) dx
Jak ktoś potrafi je w jakiś sposób rozwiązać to byłbym wdzięczny za podanie rozwiązania.
21 cze 12:40
pigor: ..., np.
a)
∫ x 3√ 1−3x2 dx= | niech
3√ 1−3x2 =t ⇒ 1−3x
2=t
3 ⇒
⇒ 3x
2=1−t
3 ⇒ 6xdx= −3t
2dt ⇒
xdx= − 12t2dt |=
= ∫−
12t
2*t dt=−
12 ∫ t
3dt=−
12*
14 t
4+C=
= −
18(
3√ 1−3x2 )
4+C=
− 18 (1−3x2) 3√ 1−3x2 +C . ...
21 cze 13:22
zawodus: b) podstawienie cosx+2=t
lub skorzystanie z gotowego wzoru...
21 cze 13:30
JL: b minus sinx jest pochodną mianownika
21 cze 13:32
pigor: b) skorzystaj z wzorów tablicowych na
sinx= ... i cosx= jako funkcji
tgx2= t ⇒
x2=arctgt ⇒
| | 2dt | |
⇒ x=2arctgt ⇒ dx= |
| i dalej |
| | 1+t2 | |
wyprowadź sobie np. tak:
| | 2sinx2cosx2 | |
sinx=2sinx2cosx2= |
| = |
| | 1 | |
| | 2sinx2cosx2 | |
= |
| = |
| | sin2x2+cos2x2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analogicznie cosx = cos
2x2 − ... itd, itp. .
21 cze 13:33
pigor: ... o

faktycznie
zawodus ma pomysł, a ja zbyt uogólniłem
i wytoczyłem taka ... armatę na tak prostą ...

całkę .
21 cze 13:36
pigor: ...,
| | sinx | |
b) ∫ |
| dx= |cosx+2=t ⇒ − sinxdx= dt ⇒ sinxdx= − dt |= |
| | cosx+2 | |
| | − dt | |
= ∫ |
| = − ln|t|+C= − ln|cosx+2|+C . ..  |
| | t | |
21 cze 13:46
J:
| | f'(x) | |
Gotowy wzór: ∫ |
| dx = f(x) + C |
| | f(x) | |
21 cze 13:48
J: Ale strzał ... sorry = lnIf(x)I + C
21 cze 13:50
pigor: c)
najpierw rozkładaj sobie tak :
| x−1 | | A | | Bx+C | |
| {x2+2x+6}= |
| + |
| = ... |
| (x−2 | | x−2 | | x2+2x+6 | |
21 cze 13:50
Całka: Z tym C znalazłem mniej więcej jak to się powinno robić to raczej dam sobie radę,
A w b nie mogę zapisać że to jest −∫ t−1 dt , następnie całka z czegoś takiego to 1/2 t−2
i podstawić to moje t z założenia?
21 cze 13:55
zawodus: Skąd masz info, że ta całka tyle wynosi?
21 cze 13:57
J:
| | f'(x) | | −sinx | |
Masz gotowy wzór: ∫ |
| = lnIf(x)I + C , czyli ... = − ∫ |
| dx = |
| | f(x) | | cosx +2 | |
lnIcosx + 2I + C
21 cze 13:58
Całka: Ok tego wzoru nie miałem na zajęciach , ogólnie to dzięki za pomoc
21 cze 13:59
J: Oczywiście .... − lnIcosx + 2I + C
21 cze 14:05
pigor: ..., nie możesz tak , bo wzór na
| | 1 | |
całkę ptęgi ∫ xndx= |
| x n+1 ma sens ⇔ n≠−1i tyle ...  |
| | n+1 | |
21 cze 14:07
J: Słuszna uwaga
pigora... wzór działa dla n ≠ − 1...
21 cze 14:10
Całka: Ok będę pamiętał
21 cze 14:36