Zamiana liczby dziesiętnej z przecinkiem na dwójkową.
lauren: Hej, sprawdzi mi ktoś poprawność zamiany liczby 256,625 dziesiętnie na liczbę w kodzie
dwójkowym?
część całkowita łatwa: 256= 100000000
część ułamkowa: 0.625
zgodnie z tym co przeczytałem w internecie, mnoży się x2 to co po przecinku
0,625*2=1,25 − 1
0,25*2=0,5 − 0
i tu mam kłopot, bo dalej nie ma już czego mnożyć, czyli wynik ostateczny będzie
256,625
10=100000000,10
2 ?
Proszę o odpowiedź, z góry dzięki
lauren: prawie będzie w ten, machnąłem się tylko na ostatnim bicie, mianowicie odpowiedź prawidłowa to
100000000,101

0,625*2=1,25 − 1
0,25*2=0,5 − 0
0,5*2=1,0 − 1
czytamy wartości 1,0 od góry do dołu, więc 0,625
10=101
2
w części ułamkowej wynikiem jest 0, wyznaczona wartość jest więc skończona, a liczba przyjmuje
postać w kodzie dwójkowym 100000000,101

ktoś może to potwierdzić, że jest na 100% dobrze

?