rówaniani wykladnicze
tyu:
proszę o podpowiedź w tym przykładzie
32x+5 *3−x+1 = 2x+6
32x+5−x+1 = 2x+6
3x+6 = 2x+6
i teraz mam różne podstawy, więc nie mogę porównać wykładników.
Rozwiązanie to x=6, czyli trzeba przyjąć 20=1 i 30=1 i z równania x+6=0 obliczyć x.
Czy tak to należy rozwiązać?
21 cze 10:43
Bogdan:
| | ak | |
zastosuj znane zależności: ak + n = ak * an i ak − n = |
| |
| | an | |
| | a | |
oraz an = bn ⇒ ( |
| )n = 1 |
| | b | |
21 cze 10:55
tyu: czy jednak to trzeba rozwiązać w ten sposób
x+6=0
x=−6
21 cze 10:56
21 cze 10:56
Bogdan:
21 cze 10:57
tyu: właśnie. Dziękuję za potwierdzenie moje toku rozumowania
21 cze 10:57
tyu: no i dziękuję za pomoc
21 cze 11:02