umiecie to napisaC
daria: na czworokącie KLMN opisano okrąg. Miara kąta k jest o 500 mniejsza od miary kąta M i o 50 0
większa od miary kąta L. oblicz miary kątów czworokąta
21 cze 00:38
Janek191:
Niech I ∡ K I = α
Wtedy I ∡ M I = α + 50o i I ∡ L I = α − 50o
Ponieważ czworokąt jest wpisany w okrąg, więc
α + ( α + 50)o} = 180o ⇒ 2 α = 130o
α = 65o = I ∡ K I
================
oraz
I ∡ M I = 65o + 50o = 115o
I ∡ L I = 65o − 50o = 15o
I ∡ N I = 360o − ( 65 + 115 + 15)o = 165o
=======================================
21 cze 08:29